Letkuruokinnan kanssa eläminen

Letkuruokinnan kanssa eläminen

Letkuruokinnan kanssa eläminen

    Letkuruokinta voi pelastaa hengen, mutta samalla se vaikuttaa arkeen monella eri tavalla. Muutos voi tuntua aluksi haastavalta, mutta sopeutuminen käy lopulta nopeasti kokemuksen karttuessa.

    Uusi ruokailutapa voi tietenkin vaikuttaa päivittäisiin toimiin ja harrastuksiin, mutta kun käytännön asiat tulevat tutuiksi, alat luottaa kykyysi selviytyä kaikista letkuruokintaan liittyvistä haasteista. Huomaat, että elämä jatkuu muutoksesta huolimatta ja haasteiden sijaan näet uusia mahdollisuuksia elämästä nauttimiseen.

    Muista ettet ole yksin, kun kohtaat haasteita tai iloitset onnistumisistasi. Monet käyvät läpi täsmälleen samoja asioita, ja voit saada ongelmiisi apua keskustelemalla tilanteestasi ja jakamalla kokemuksia muiden kanssa. Lähialueellasi saattaa toimia myös vertaistukiryhmiä letkuruokinnan kanssa tavalla tai toisella eläville henkilöille.

    Myös tällä sivustolla on muiden kokemuksia siitä, millaista on elää letkuruokinnan kanssa. Tutustu henkilökohtaisiin tarinoihin ja ota talteen viisaat ja hyödylliset vinkit, joiden avulla saat elämästä kaiken ilon irti. Jos sinulla on kysyttävää, katso vastaukset potilaiden ja omaishoitajien usein esittämiin kysymyksiin.

    Letkuruokinta voi pelastaa hengen, mutta samalla se vaikuttaa arkeen monella eri tavalla. Muutos voi tuntua aluksi haastavalta, mutta sopeutuminen käy lopulta nopeasti kokemuksen karttuessa.

    Uusi ruokailutapa voi tietenkin vaikuttaa päivittäisiin toimiin ja harrastuksiin, mutta kun käytännön asiat tulevat tutuiksi, alat luottaa kykyysi selviytyä kaikista letkuruokintaan liittyvistä haasteista. Huomaat, että elämä jatkuu muutoksesta huolimatta ja haasteiden sijaan näet uusia mahdollisuuksia elämästä nauttimiseen.

    Muista ettet ole yksin, kun kohtaat haasteita tai iloitset onnistumisistasi. Monet käyvät läpi täsmälleen samoja asioita, ja voit saada ongelmiisi apua keskustelemalla tilanteestasi ja jakamalla kokemuksia muiden kanssa. Lähialueellasi saattaa toimia myös vertaistukiryhmiä letkuruokinnan kanssa tavalla tai toisella eläville henkilöille.

    Myös tällä sivustolla on muiden kokemuksia siitä, millaista on elää letkuruokinnan kanssa. Tutustu henkilökohtaisiin tarinoihin ja ota talteen viisaat ja hyödylliset vinkit, joiden avulla saat elämästä kaiken ilon irti. Jos sinulla on kysyttävää, katso vastaukset potilaiden ja omaishoitajien usein esittämiin kysymyksiin.

    Annostelurutiinin optimointi
    1

    Annostelurutiinin optimointi

    Kun olet tottunut letkuruokintaan, voit alkaa selvittää, sopisiko toisenlainen annostelurutiini elämääsi paremmin. Jokin toinen vaihtoehto voi joustaa paremmin arkesi, fyysisen aktiivisuuden, seura- ja työelämän mukaan ja helpottaa päivittäisiä askareita.

    Keskustele aina lääkärisi tai ravitsemusterapeuttisi kanssa ennen annostelurutiinin muuttamista – muista, että hän voi auttaa valitsemaan elämääsi tai läheisesi elämään parhaiten sopivan annostelurutiinin.

    Annosteluvaihtoehdot:

    • Jatkuva syöttö

      Jatkuvassa syötössä yksittäinen annostelukerta kestää kauemmin, mikä asettaa omat haasteensa ajankäytölle. Kaikki tarvittavat välineet on kuitenkin mahdollista ottaa mukaan repussa, minkä ansiosta voit lähteä ulos ja hoitaa päivittäiset askareesi tavalliseen tapaan. Voit myös ottaa päivittäisen letkuravintoannoksen tai osan siitä yön aikana, jolloin sinulle jää enemmän aikaa päivällä.
    • Annossyöttö

      Annossyötön etuna ovat pienemmät annokset, jotka voi ottaa nopeammin ja joustavasti eri aikoina. Tämän ansiosta ruokailu onnistuu helpommin kodin ulkopuolella. Voit myös ajoittaa ruokailun muiden perheenjäsenten aterioinnin yhteyteen, mikä voi olla perheelle tärkeä asia.
    • Yhdistelmäsyöttö

      Yhdistelmäsyöttö on annossyötön ja jatkuvan syötön yhdistelmä, joka voi vastata tarpeitasi paremmin tai sopia helpommin aikatauluusi.

    Päivittäiset hoitotoimenpiteet
    2

    Päivittäiset hoitotoimenpiteet

    Letkuravitsemukseen tarvittavien välineiden huolellinen hoito auttaa välttämään useimmat pitkän aikavälin ongelmat, kuten letkun tukkeutumiset, vuodot ja eritteen kertymisen letkun ympärille.

    Ohjeita tulee noudattaa tarkasti, letkun kautta tulee antaa pääasiassa vain letkuravintoa ja ravinnonsiirtolaite on vaihdettava säännöllisesti.

    Letkuruokinnassa hyvä hygienia on tärkeää: letku tulee huuhdella aina ennen ravintovalmisteiden ja lääkkeiden antamista ja heti sen jälkeen. Huuhteluun käytetään yleensä 20–40 millilitraa steriiliä tai jäähdytettyä keitettyä vettä, ellei hoitohenkilökunta ole neuvonut toisin. Lisätietoja on letkuruokintasuunnitelmassa.

    PEG- tai PEG/J-letkun hoito

    PEG-letkun ympärillä olevaa vatsan ulkopuolista aluetta kutsutaan avanteeksi. Avanne on tärkeää puhdistaa päivittäin sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Kun avanne on parantunut kahden tai kolmen viikon kuluttua, PEG-letkua hoidetaan alla olevien ohjeiden mukaan.

    PEG-letkun hoito:

    1. Pese kätesi vedellä ja saippualla.

    2. Tarkista, esiintyykö avanteen alueella mitään seuraavista:

    3. Puhdista avanteen ympärillä oleva iho fysiologisella suolaliuoksella tai muulla desinfiointiaineella hoitajan ohjeiden mukaisesti. Puhdista alue avanteen keskustasta ulospäin.

    4. Kun avanne on puhdistettu, kuivaa alue huolellisesti.

    5. Letkua tulee pyöräyttää 180 astetta (puoliympyrän verran) joka päivä puhdistuksen yhteydessä. Näin avanne pysyy terveenä.

    Jos avanteen alueella esiintyy jotakin edellä mainituista, ilmoita asiasta hoitohenkilökunnalle.
    Jos olet huolissasi avanteen tai letkun kunnosta, ota yhteyttä lääkäriisi.

    Nenämahaletkun hoito:

    1. Pidä letku puhtaana ja kuivana

    2. Puhdista sieraimen ympäristö kostutetulla vanulapulla ja lämpimällä saippuavedellä.

    3. Huuhtele ja kuivaa huolellisesti.

    4. Kiinnitä erityistä huomiota sieraimeen, johon letku on sijoitettu. Jos sierain näyttää ärtyneeltä tai jos se on kipeä, kerro asiasta lääkärille tai hoitajalle.

    5. Lapsilla on taipumus kiskoa letkua nenästään, joten yritä opettaa lapsellesi, miksi näin ei saa tehdä.

    Suojaa ihoa asettamalla side nenä-mahaletkun alle ja kiinnitä se letkuun teipillä. Letkun pään voi sijoittaa korvan taakse, missä se on poissa tieltä.

    Letkun oikea sijainti tulee varmistaa jokaisen käytön yhteydessä. Letkun pään tulee olla vatsalaukussa, ei missään nimessä keuhkossa tai kurkussa, sillä tästä voi olla seurauksena aspiraatio, joka voi aiheuttaa komplikaatioita. Tarkista siis letkun sijainti ENNEN ravinnon annostelua. Ravitsemusterapeutti tai hoitaja näyttää sinulle sairaalassa, miten letkun oikea sijainti varmistetaan. Jos et ole varma, että letkun pää on oikeassa paikassa, on tärkeää ettet aloita ruokailua. Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, hoitajaan, ravitsemusterapeuttiin tai sairaalaan ja pyydä lisäohjeita.

    Letku on myös tärkeää huuhdella ennen ravinnon ja lääkkeiden ottamista ja heti sen jälkeen.

    Jatkuva suun ja hampaiden hoito 

    Vaikka ruokaa ja juomaa ei enää nautita yhtä usein suun kautta, suusta on silti tärkeää pitää huolta tulehdusten ehkäisemiseksi. Harjaa edelleen hampaat kahdesti päivässä ja huuhtele suuta useita kertoja päivän aikana. Huulivoide tai -kiilto ehkäisee huulten kuivumista.

    Jos kärsit kuivasta suusta, kielen kipeytymisestä, verta vuotavista ikenistä tai aftoista, kysy neuvoa lääkäriltä, hammaslääkäriltä tai puheterapeutilta.

    Mahdollinen hammasproteesi on puhdistettava harjalla ja laitettava tarvittaessa yöksi raikkaalla vedellä täytettyyn mukiin. Myös suu on puhdistettava. Suugeeli auttaa pitämään suun kosteana.

    Suun stimuloiminen 

    Pelkässä letkuruokinnassa olevat lapset saattavat tuntea ahdistusta syömisestä tai muusta suuhunsa liittyvästä, kuten hampaiden pesusta. On tärkeää saada lapsi yhdistämään suunsa alue miellyttäviin asioihin ja tuntemuksiin. Näin lasta myös valmistellaan ruuan nauttimiseen suun kautta, mikä voi olla mahdollista tulevaisuudessa.

    Puheterapeutti tarjoaa neuvoja ja suosittelee erilaisia toimintatapoja. 

    Esimerkkejä suun stimuloimisesta:

    3

    Vaihtelua Nutrinilla - Letkuravintoa ja tavallista ruokaa

    Harkitsetko sekoittavasi tavallista ruokaa Nutrini-letkuravintovalmisteeseen? Näiltä sivuilta löydät lisätietoja tavallisen ruoan sekoittamisesta Nutrini-letkuravintovalmisteeseen. Reseptit ja ohjeet on koostanut ja tarkistanut laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on pitkä kokemus letkuravitsemuksesta.

    Lue lisää

    LUE ENSIN - Nutrini-letkuravintovalmiste annettuna tavallisen ruoan kanssa ruokintanapin kautta

    Nutrini on kliininen ravintovalmiste lapsille, jotka tarvitsevat letkuruokintaa. Sitä käytetään lääkärin valvonnassa. Kaikille lapsille ei voida yhdistää letkuravinnon kanssa letkun kautta annettavaa tavallista ruokaa. Keskustele aina lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa ennen letkun kautta annettavan tavallisen ruoan aloittamista letkuravinnon ohella, jotta voit varmistua, että tämä on lapsellesi sopiva ratkaisu. Letkuravinnon kanssa letkun kautta annettava tavallinen ruoka ei ole steriiliä, minkä vuoksi hyvä ruoanvalmistus- ja käsihygienia sekä turvallinen säilytys on erityisen tärkeää.

    Reseptit ja ohjeet on koostanut ja tarkistanut laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on pitkä kokemus letkuravitsemuksesta.

    Reseptit on tarkoitettu vain ruiskulla PEG-napin kautta tapahtuvaan bolus-ruokintaan. Reseptit eivät sovi nenä-mahaletkulla tapahtuvaan letkuruokintaan. Keskustele lääkärin ja laillistetun ravitsemusterapeutin kanssa mahdollisista kysymyksistä.

    Tietoa resepteistämme

    Käyttämämme reseptit on suunniteltu yli 1-vuotiaille lapsille. Malliannos on 200 ml. Annoskoko voi vaihdella lapsen iän ja energiantarpeen mukaan. Yksilöllisiä muunnoksia voi joutua tekemään annoskokoon, ateriajärjestykseen ja mahdollisten allergioiden vuoksi. Keskustele aina hoitavan lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa ennen letkuruokinnan ja tavallisen ruoan yhdistämistä.

    Reseptit on tarkoitettu osaksi monipuolista ruokavaliota. Yksittäinen resepti ei riitä yksinään kattamaan lapsesi energia- ja ravintoainetarpeita. Reseptit ovat ehdotuksia, miten Nutrini-letkuravintovalmisteeseen voi yhdistää tavallista ruokaa. Niitä ei ole tarkoitettu muodostamaan täydellistä ateriasuunnitelmaa. Vaihtele eri ateriaehdotuksia, jotta lapsesi saisi optimaalisesti ravintoaineita viikon aikana. Keskustele aina lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa ennen kuin aloitat tavallisen ruoan lisäämisen letkuravintovalmisteeseen.

    Reseptit rakentuvat Nutrini-letkuravintovalmisteille: Nutrini (kuiduton), Nutrini Multi Fibre (kuidullinen) ja Nutrini Energy (kuiduton energiapitoinen). Kaikki reseptit toimivat kaikkien näiden Nutrini-letkuravintovalmisteiden kanssa, katso erilliset ravintolaskelmat kunkin reseptin yhteydessä.

    Tärkeää tietoa ja ohjeita valmistukseen

    On tärkeää huolehtia hyvästä ruoanvalmistus- ja käsihygieniasta:

    • Pese kätesi ennen ruoanvalmistusta sekä heti raakaa lihaa tai broilerin lihaa käsiteltyäsi.
    • Käytä vain puhtaita työvälineitä, pidä työtasot puhtaina ja pese veitset ja leikkuulaudat huolellisesti, erityisesti jos olet leikannut raakaa lihaa tai kanaa.
    • Paista kana ja jauheliha, mukaan lukien kanan jauheliha, läpikypsäksi.
    • Huuhtele hedelmät ja kasvikset.
    • Hyvä jääkaappilämpötila on +4 C.

    Huoneenlämmössä yli tunnin ollut ruoka tulee hävittää. Jos lapsen syömiseen menee paljon aikaa, lämmitä ruoka osissa ja säilytä loppu aterioinnin aikana jääkaapissa.

    Voi olla haastavaa saada vain sauvasekoittimella ruoka koostumukseltaan täysin sileäksi. Tällöin kannattaa käyttää sauvasekoitinta ja siihen kuuluvaa sekoituskulhoa. 250 ml:n sekoituskulho soveltuu 200 ml:n resepteihin. Suurempiin määriin tarvitaan suurempi sekoituskulho tai monitoimikone tai blenderi, jossa moottorin teho on korkeampi.

    Vältä rakenteeltaan kovaksi paistettua ruokaa johon on tullut kova kuori. Sitä voi olla vaikea saada sekoitettua sileäksi. Käytä mielellään keitettyä tai uunissa matalalla lämpötilalla pitkään kypsytettyä ruokaa. Voit suojata ruoan alumiinifoliolla uunissa paistamisen aikana, jottei ruokaan synny kovaa kuorta.

    Valmista vain yksi letkuravintoon lisättävä annos kerralla. Säilytä avattu letkuravintopakkaus suljettuna jääkaapissa korkeintaan 24 tuntia. Älä pakasta letkuravintovalmistetta. Voit pakastaa esimerkiksi keitettyä kalaa, kanaa tai porkkanoita sekä pieniä annoksia riisiä, couscous’ia tai pastaa jääpalamuoteissa helpottaaksesi arkeasi.

    Tärkeää tietoa tarjoilusta /ruokinnasta

    Ateriat tarjoillaan mieluiten haaleanlämpöisinä (voidaan jopa tarjoilla huoneenlämpöisinä). Lämmitä lyhyesti mikroaaltouunissa. Huomaa, että mikroaaltouunissa lämmitetty ruoka saattaa lämmetä epätasaisesti. Sekoita kunnolla lämmittämisen jälkeen ja huolehdi, että ruoka on tasaisesti lämmennyt ennen tarjoilua. Reseptien mukaisia ruokia ei saa tarjota kylminä, kun ruoka syötetään suoraan mahalaukkuun, sillä kylmä ruoka voi aiheuttaa epämukavuutta ja mahavaivoja lapsellesi. Älä koskaan lämmitä ruokaa haaleaa lämpötilaa lämpimämmäksi, sillä se voi vaikuttaa ruoan ravintosisältöön.

    Huuhtele PEG-syöttöletku vedellä ruokailun jälkeen ohjeen mukaan. Voit antaa vettä ruokailun yhteydessä tai sen aikana. Keskustele aina lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa.

    Jos syöttäminen vie paljon aikaa, voit tietyissä resepteissä joutua laimentamaan letkuravintovalmisteella hieman, sillä seos voi sakeutua. Huomaa, että energia- ja ravintosisältö muuttuvat, jos lisäät enemmän letkuravintovalmistetta. Keskustele aina hoitavan lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa.

    Jos kuitenkin jostakin syystä syöttönappi tukkeutuu, huuhtele se kivennäisvedellä. Pidä kotona aina saatavilla ylimääräistä syöttönappia, jos nappi täytyy vaihtaa.

     

    Reseptit - Nutrini-letkuravintovalmistetta ja tavallista ruokaa

     

     

    Kreikkalaista jogurttia, hedelmäsosetta ja kauraa (2 dl)

     

    AINEKSET

    90 ml Nutrini-letkuravintovalmistetta (6 rkl)
    60 g kreikkalaista jogurttia (4 rkl)
    12 g hienoa kaurajauhoa (2 rkl)
    10 g sileää hedelmä- tai marjasosetta (2 tl)

    Valmistusohjeet:
    Kaada kaikki ainekset blenderiin tai monitoimikoneeseen. Sekoita raaka-aineet täysin sileäksi seokseksi. Tarjoile huoneenlämpöisenä tai lämmitä lyhyen aikaa mikroaaltouunissa haaleaan lämpötilaan. Sekoita ja tarjoile. Tämän aterian koostumus on viilimäinen.

    Vinkki:
    Kun kyseessä on keliakia - käytä gluteenitonta kaurajauhoa. Letkuravintovalmiste on gluteeniton. Kun kyseessä on laktoosi-intoleranssi - käytä laktoositonta kreikkalaista jogurttia. Letkuravintovalmiste on vähälaktoosinen.

    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Multi Fibreä
    Energiaa 110 kcal Proteiinia 3,3 g Rasvaa 5,4 g Hiilihydraattia 10,8 g Kuitua 1 g Vettä 68 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrinia
    Energiaa 110 kcal Proteiinia 3,3 g Rasvaa 5,4 g Hiilihydraattia 10,8 g Kuitua 0,6 g Vettä 68 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Energyä
    Energiaa 130 kcal Proteiinia 4 g Rasvaa 6,4 g Hiilihydraattia 13,5 g Kuitua 0,6 g Vettä 68 g

     

     

     

    Banaania, kauramurotyynyjä ja rahkaa (2dl)

     

    AINEKSET

    90 ml Nutrini-letkuravintovalmistetta (6 rkl)
    50 g banaania (noin 1/2 banaani)
    30 g rahkaa (2 rkl)
    9 g kauramurotyynyjä (5 rkl)

    Valmistusohjeet:
    Lisää kaikki ainekset blenderiin tai monitoimikoneeseen. Sekoita ainekset täysin sileäksi seokseksi. Tarjoile huoneenlämpöisenä tai lämmitä hetki mikroaaltouunissa haaleaan lämpötilaan. Sekoita ja tarjoile. Tämän aterian rakenne on viilimäinen heti sekoituksen jälkeen, mutta sakeutuu paksummaksi jogurttimaiseksi seistyään hetken.

    Vinkki:
    Kun kyseessä on gluteeni-intoleranssi: käytä gluteenittomia kauramurotyynyjä. Letkuravintovalmiste on gluteeniton. Kun kyseessä on laktoosi-intoleranssi: käytä laktoositonta rahkaa, joka sisältää runsaasti rasvaa tai vaihtoehtoisesti laktoositonta kreikkalaista jogurttia. Letkuravintovalmiste on vähälaktoosinen.

    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Multi Fibreä
    Energiaa 110 kcal Proteiinia 3,7 g Rasvaa 3,9 g Hiilihydraattia 14,7 g Kuitua 1,1 g Vettä 80 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrinia
    Energiaa 110 kcal Proteiinia 3,7 g Rasvaa 3,9 g Hiilihydraattia 14,7 g Kuitua 0,8 g Vettä 77 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Energyä
    Energiaa 130 kcal Proteiinia 4,4 g Rasvaa 4,9 g Hiilihydraattia 17,4 g Kuitua 0,8 g Vettä 77 g

     

     

     

     

     

    Mango-banaani-smoothie

     

    AINEKSET

    90 ml Nutrini-letkuravintovalmistetta (6 rkl)
    40 g kuutioitua mangoa (vajaa 1/2 dl)
    40 g viipaloitua banaania (n. 1/2 pienestä banaanista)
    5 ml rypsiöljyä (1tl)

    Valmistusohjeet:
    Sekoita mango, banaani ja rypisöljy puoleen letkuravintovalmisteen määrästä välttääksesi seokseen mahdollisesti jäävät palat. Lisää loput letkuravintovalmisteesta ja sekoita lyhyesti. Tarjoillaan huoneenlämpöisenä tai lämmitetään hetki ennen tarjoilua mikroaaltouunissa haaleaan lämpötilaan. Sekoita ja tarjoile. Tämän aterian koostumus on sekoituksen jälkeen jogurttimainen, mutta sakeutuu hetken päästä kiisselimäiseksi.

    Vinkki:
    Pakastettuja mangopaloja saa kaupoista. Sulatetaan jääkaapissa tai mikroaaltouunissa ennen käyttöä. Ainekset ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Letkuravintovalmiste on gluteeniton ja vähälaktoosinen.

    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Multi Fibreä
    Energiaa 100 kcal Proteiinia 1,4 g Rasvaa 4,3 g Hiilihydraattia 13 g Kuitua 1 g Vettä 70 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrinia
    Energiaa 100 kcal Proteiinia 1,4 g Rasvaa 4,3 g Hiilihydraattia 13 g Kuitua 0,7 g Vettä 70 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Energyä
    Energiaa 120 kcal Proteiinia 2,1 g Rasvaa 5,3 g Hiilihydraattia 15,7 g Kuitua 0,7 g Vettä 66 g

     

     

     

     

     

    Hunajameloni-avokado-smoothie

     

    AINEKSET

    90 ml Nutrini-letkuravintovalmistetta (6 rkl)
    40 g kuutioitua hunajamelonia (runsas 1/2 dl)
    40 g kuutioitua kypsää avokadoa (1/2 avokadoa tai runsas 1/2 dl sulatettuja avokadokuutioita)
    2,5 g rypsiöljyä (0,5tl)

    Valmistusohjeet:
    Sekoita meloni, avokado ja rypsiöljy puoleen letkuravintovalmisteesta välttääksesi seokseen mahdollisesti jäävät palat. Lisää loput letkuravintovalmisteesta ja sekoita lyhyesti vielä hetki. Tarjoile huoneenlämpöisenä tai lämmitä hetki mikroaaltouunissa haaleaan lämpötilaan. Sekoita ja tarjoile. Tämän aterian koostumus sekoituksen jälkeen on viilimäinen, mutta sakeutuu hetken päästä jogurttimaiseksi.

    Vinkki:
    Melonin voi vaihtaa ananakseen (1/2 dl pieninä kuutioina). Pakastettuja ananaspaloja voi ostaa kaupasta. Sulatetaan ennen käyttöä. Ainekset ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Letkuravintovalmiste on gluteeniton ja vähälaktoosinen.

    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Multi Fibreä
    Energiaa 100 kcal Proteiinia 1,6 g Rasvaa 7 g Hiilihydraattia 7,5 g Kuitua 1,5 g Vettä 71 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrinia
    Energiaa 100 kcal Proteiinia 1,6 g Rasvaa 7 g Hiilihydraattia 7,5 g Kuitua 1,1 g Vettä 71 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Energyä
    Energiaa 125 kcal Proteiinia 2,3 g Rasvaa 8,1 g Hiilihydraattia 10,2 g Kuitua 1,1 g Vettä 68 g

     

     

     

     

     

    Turskaa, riisiä ja avokadoa

     

    AINEKSET

    110 ml Nutrini-letkuravintovalmistetta (1dl + 2tl)
    30 g pitkäjyväistä riisiä (3rkl)
    Keitä riisi täysin kypsäksi n. 30min ja jäähdytä ennen sekoittamista
    30 g Kuutioitua kypsää avokadoa (3 rkl)
    20g Keitettyä, hienonnettua turskaa (2,5rkl)

    Valmistusohjeet:
    Laita turska, riisi ja avokado blenderiin. Lisää puolet letkuravintovalmisteesta. Sekoita täysin sileäksi seokseksi. Lisää loput letkuravintovalmisteesta ja sekoita keskenään. Lämmitä hetki mikroaaltouunissa haaleaan lämptilaan. Sekoita ja tarjoile. Tämä ateria on sekoituksen jälkeen koostumukseltaan kuin paksua jogurttia. Koostumus ei saa olla liian paksu, jottei syöttäminen tee kipeää syöttävän henkilön ranteisiin. Jos koostumus on liian paksu lapsellesi, voit laimentaa seosta lisää letkuravintovalmisteella. Huomaa, että energia- ja ravintosisältö muutuvat, jos seokseen lisätään letkuravintovalmistetta. Keskustele aina ravitsemusterapeutin kanssa

    Vinkki:
    Valmiita avokadopaloja löytyy pakasteena. Niiden annetaan sulaa jääkaapissa tai mikroaaltouunissa ennen käyttöä. Ainekset ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Letkuravintovalmiste on gluteeniton ja vähälaktoosinen.

    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Multi Fibreä
    Energiaa 110 kcal Proteiinia 5,3 g Rasvaa 4,4 g Hiilihydraattia 10,8 g Kuitua 1,2 g Vettä 76 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrinia
    Energiaa 110 kcal Proteiinia 4,4 g Rasvaa 5,5 g Hiilihydraattia 10,0 g Kuitua 0,8 g Vettä 76 g
    Ravintosisältö / 1 dl, kun aineksena käytetty Nutrini Energyä
    Energiaa 140 kcal Proteiinia 5,2 g Rasvaa 6,7 g Hiilihydraattia 14,1 g Kuitua 0,8 g Vettä 71 g

     

    Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille tai Nutrician letkuravintovalmisteita käyttävien lasten omaisille ja läheisille. Nutrini on kliininen letkuravintovalmiste, joka on tarkoitettu vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon ja jota on käytettävä lääkärin valvonnassa. Jos lapsellesi on määrätty Nutrini-letkuravintovalmistetta ja harkitset lisääväsi tavallista ruokaa syöttöletkuun, ole aina ensin yhteydessä lapsesi hoitavaan lääkäriin ja ravitsemusterapeuttiin. Tavallisen ruoan lisäämiseen syöttöletkuun saattaa sisältyä riskejä. On tärkeää, että luet ja noudatat kaikkia annettuja tietoja ja ohjeita huolellisesti.